Hengailemassa Varsovassa

1.7.2016

Viimeisenä iltana Varsovassa satoi. Kymmenen maissa kömmin yläpetiini tyhjässä hostellihuoneessa, jonka ikkuna oli raollaan, niin että sateen kuuli ja haistoi. Otin viereeni puhelimen ja kirjan ja olin vaan.

Kaikki pidempiä reissuja tehneet tietävät varmaan sen tunteen, kun kokemisen ja tekemisen sijaan eniten kiinnostaa vain oleminen. Ja nukkuminen. Näemmä tämä tunne voi tulla myös lyhyellä lomalla.

En ole koskaan ollut mikään lomasuorittaja, mutta ylenmääräinen oleskelu majapaikassa saa oloni usein vähän levottomaksi (paitsi poikaystävän kanssa reissatessa, mutta se on ihan toinen juttu).

Varsovassakin oleilin kyllä kaikkialla muualla. Koko lomalla en oikeastaan edes tehnyt mitään muuta.


Aamuisin oleilin terasseilla. Tilasin pienen cappuccinon ja croissantin tai appelsiinimehun ja mysliä, kaivoin lomakirjan laukusta ja laskin aurinkolasit pöydälle. Yleensä en viitsinyt kysyä edes wifin salasanaa.

Aamupalavinkki: Croque Madamen terassille paistaa aamulla aurinko

Päivällä oleilin puistoissa, museoissa, ratikassa, kaduilla. Kävelin ilman päämäärää tai päämäärän kanssa, yleensä paljon hitaammin kuin kotona. Istuin puiston aurinkotuolilla, nurmikon päälle levittämälläni huivilla, penkeillä ja joen rannalla. Seisoin viilentymässä varjoisella kadunpätkällä tai hyvin ilmastoidussa kaupassa.

Puistovinkkejä: Varsova on täynnä upeita puistoja, joista suosikeiksini nousivat Łazienki Park, Pole Mokotowskie ja Ogród Saski. Kannattaa käväistä myös Vistula-joen rannalla (Centrum Nauki Kopernik -metroasemalta etelään), joka ainakin kesäiltaisin on täynnä baareja, ruokarekkoja ja portailla istuskelevia ihmisiä.


Iltapäivisin oleilin kahviloissa. Söin kevyttä lounasta tai leivoksia ja join kokista. Luin taas kirjaa ja päivitin ehkä kuvan Instagramiin.

Kahvilavinkkejä: kirjakaupan ja kahvilan yhdistelmä Tarabuk, Ministerstwo Kawy, kaikki italialaiset jäätelöpaikat

Välillä oleilin museoiden auloissa ja penkeillä tai parvekkeilla kesken näyttelyiden. Ainakin julkisissa museoissa on yleensä wifi, kivat vessat ja hyvä fiilis. Varsovalaisissa museoissa ei todellakaan ollut jonoja tai ryysistä, joten penkin tai sohvan valtaamisesta ei tarvinnut tuntea pienintäkään pistosta.

Museovinkkejä: Warsaw Uprising Museum (eli Museum Powstania Warszawskiego), Zachęta – National Gallery of Art, Neon Museum (eli Muzeum Neonów)

Oleilin toki myös ravintoloissa, vaikka olenkin vähän huono syömään kunnolla yksin ja päädyn monesti pikaruokatyyppisiin paikkoihin.

Lounasvinkkejä: Rolls Rolls (sushirullia), Zapiecek (puolalaista ruokaa), Warburger (pieni burgerikoju puistossa)


Oleilin kyllä hostellillakin, koska se oli helpoin paikka tavata ihmisiä ja saada seuraa illalliselle tai oluelle. Yhtenä iltana tapasin uusiseelantilaisen reissaajaan, jonka kanssa joimme vodkakolaa ja juttelimme tuntikausia mm. Aasiasta, Euroopasta, epävarmuudesta, mannerkiinalaisista ja etäsuhteista. Toisena iltana pelasin pari erää Unoa ja osallistuin hostellin työntekijän synttärijuhliin. Alkuillasta tulin yleensä käymään suihkussa, käyttämään nettiä ja ottamaan rennosti. Toisin sanoen oleilemaan.

Hostellivinkki: Hiljattain avattu Dream Hostel Warsaw sijaitsee kivalla paikalla vanhankaupungin nurkilla. Hostelli on tosi iso, joten mikään kovin kodikas tai tuttavallinen se ei ole. Sen sijaan siisteydessä ja hiljaisuudessa Dream Hostel hakkaa monet muut. Hostellissa on myös baari/oleskelutila, jossa kyllä tapaa muita reissaajia, jos niin haluaa.
Post Comment
Lähetä kommentti