King of the Valley

31.7.2016

Berliinissä oli ihanaa ja rentoa, mutta älkää kuulustelko minua historiasta. Olen käynyt kaupungissa muutaman päivän visiitillä aiemmin, joten tällä kertaa sallin itseni ohittaa historialliset nähtävyydet ja kiinnostaviltakin kuulostavat museot. Kun ei kerta huvittanut.

Tapani mukaan valmistautumiseni reissuun oli aika huoletonta (lennot pari viikkoa ennen, yöpaikka pari päivää ennen), joten googlailin lentokentällä odotellessani (siellä olen aina ajoissa, joten aikaa oli) muutaman jutun, joista olen todennut pitäväni etenkin yksin matkustaessani: parhaat aamiaispaikat, rennot ravintolat, kauneimmat puistot, valokuvanäyttelyt ja hienoimmat paikat auringonlaskun katsomiseen.

Viimeisen tuloksiin nousee usein hotellien hintavia baareja tai kirkontorneja, mutta ne skippaan. Sen sijaan tallennan Google Mapsiin korkeat puistot ja edulliset kattoterassit.

Jos sama meininki kiinnostaa, niin Berliinissä suosittelen erityisesti kahta paikkaa:

1. Klunkerkranich Neuköllniläisen kauppakeskuksen katolla. Ota hissi viidenteen kerrokseen, kävele parkkihallin läpi, nouse vielä portaat ja päädyt vehreälle katolle, josta aukeaa upea näkymä yli Berliinin (tv-torni ja kaikki). Katolla sijaitsee ainakin baari ja kahvila, ensimmäisestä saa kai jotain ruokaakin. Päivällä sisäänpääsy on ilmainen, mutta iltaisin veloitetaan pieni maksu.

Istuin itse puolityhjällä kattoterassilla aurinkoisena ja helteisenä heinäkuun päivänä, luin kirjaa, join inkiväärilimua ja olin ihan hiton onnellinen siitä hetkestä.


2. Keskustan pohjoisosissa sijaitsee Humboldthainin puisto, jonka reunalla kohoaa natsien rakentama torni. Liittoutuneiden ilmaiskujen aikana jykevää rakennelmaa käytettiin sekä puolustautumiseen että suojautumiseen. Nyt näkymä on hyvällä tuurilla vaaleanpunainen ja hattarainen, kun aurinko laskee kaupungin taakse.

Kävellessäni huipulta alas pimeässä puistossa mietin, että tämä saattaisi olla niitä tilanteita, joita yksinmatkustavia naisia kehotetaan välttämään. Polkiessani takaisin tajusin myös, että olisi ehkä hyvä tietää, miten pyöräni lamppu toimii.


+ (lisätty syyskuussa 2016) Vaikka pyöräillessä tuntuu, ettei Berliinissä ole mäkiä ollenkaan, niin näitä auringonlaskupaikkoja kyllä riittää. Uusin löytöni on Viktoriapark, joka löytyy Kreuzbergin länsilaidalta. Päivän viimeiset auringonsäteet osuvat puiston länsirinteeseen puiden välistä. Pinkkiä taivasta voi parhaiten ihastella Saksan vapaussotien muistomerkiltä, josta aukeavat näkymät kaikkiin suuntiin.


Vierailkaa jossakin näistä tai kaikista ja olkaa kings of the valley, niin kuin yksi tyyppi toteaisi. Sitten se tekisi kädellään laajan kaaren ja toteaisi juhlallisesti, että one day this all will be yours.

Bonarivinkki Berliiniin: vuokraa pyörä! Lainasin kuuden päivän lomani ajaksi symppiksen oranssin korillisen kiiturin Rent a Bike 44 -nimisestä paikasta Neuköllnistä. Neljän euron vuokrahintaan per päivä sää erinomaista palvelua ja parhaan tavan nähdä lähes mäetön suurkaupunki.
Post Comment
Lähetä kommentti