Hei, olen Laura ja olen koukussa podcasteihin

29.6.2016

Holla kaikille fellow podcast-lovereille ja varteenotettava vinkki niille, jotka eivät vielä ole näiden nerokkaiden äänituotosten onnea löytäneet.

Podcastit ovat vähän kuin radio-ohjelmia (ja joskus ihan oikeastikin), joita voi kuunnella suoraan netistä tai esimerkiksi erilaisten sovellusten kautta (itse käytän Podcast Addictia, Ylen ohjelmat tosin kuuntelen Yle Areenan sovelluksen kautta). Aiheita ja tyylejä löytyy ihan joka lähtöön, eikä kuuntelu vaadi ihan niin suurta ja pitkäaikaista keskittymistä kuin äänikirjat.

Olen kuunnellut podcasteja jo muutaman vuoden, mutta varsinainen hullaantuminen alkoi viime syksynä, kun särkyneen sydämen kanssa en kestänyt oikein kuunnella musiikkia (paitsi Teflon Brothersia tai biisejä, joiden lyriikoita en ymmärrä mutta joita ei lauleta ranskaksi tai kiinaksi).

Sittemmin podcastit ovat sulostuttaneet paitsi kävelypätkiä ja lenkkejä myös tiskaus-, siivous- ja neulontahetkiä sekä ajomatkoja. Podcastien ainoa miinuspuoli on se, että niiden kuuntelu on huomattavasti vähentänyt pyöräilyä, sillä olen sen verran lälläri, etten uskalla polkea kuulokkeet korvilla.

Onneksi rakastan myös kävelyä. Ja esimerkiksi näitä podcasteja:

Tuija Pehkonen
Suomessa parhaita henkilöhaastatteluja podcastiksi (ja radioon, kyse on Yle Puheen ohjelmasta) tekee tällä hetkellä mielestäni Tuija Pehkonen. Ohjelma on nyt kesätauolla, mutta jatkuu taas syksyllä. Kesän ajan tyhjiön voi täyttää joka arkiaamu ilmestyvällä Ali Showlla.

Maailmanpolitiikan arkipäivää
Yle Puheen sarja käsittelee ajankohtaisia maailmanpolitiikan ilmiöitä selkeästi ja kiinnostavasti.


Serial
Serial oli ensimmäinen englanninkielinen podcast, johon todella koukutuin. Se oli myös ihan erilainen kuin aiemmin tuntemani podcastit. Haastattelujen tai keskustelujen sijaan Serial kertoikin tarinaa. Ei livenä, vaan taitavasti leikattuna ja niin koukuttavana! Jos olet jo vakuuttunut äänikirjoista tai katsoit putkeen Making a Murderin, niin Serial on luonteva askel podcasteihin.
Ykköskausi on loistava, toinen ei ihan niin, mutta ehdottomasti silti kuulemisen arvoinen.

Limetown
Limetown on Serialin fiktiivinen vastike: koukuttava, jännittävä ja taitavasti kerrottu. Pääosassa on toimittaja, joka tutkii outoa tapausta, jossa kokonainen kylällinen ihmisiä katosi.

Oh Boy by Man Repeller
Yksi uusimmista löydöistäni, Oh Boy, on sarja valitsemallaan polulla menestyneiden naisten haastatteluja. Olen aina ollut heikkona intohimoisesti johonkin asiaan suhtautuvista naisista kertoviin henkilöjuttuihin (esim. Hongkongissa suosikkini oli Sassyn That Girl -juttusarja), joten Oh Boy uppoaa, vaikka iso osa vieraista on mulle tuntemattomia.

Strong Opinions Loosely Held
Toinen tuore löytö on Refinery29:n podcast, jossa puhutaan mm. muslimien feminismistä, Kardashianien viehätyksestä ja kaikesta siltä väliltä.


Stuff You Should Know
Viime aikoina olen kuunnellut SYSKiä vähemmän, mutta jos jakson aiheena on jotain erityisen kiinnostavaa, niin toimii kyllä edelleen.
Ohjelma perustuu sille, että kaksi miestä, Josh ja Chuck, selvittävät ja selittävät, miten jokin asia toimii tai mistä siinä on kyse. Miesten tutkimus perustuu käsittääkseni lähinnä netin selailulle, joten joskus mukaan mahtuu myös virheitä. Kovin syvälle aiheisiin ei päästä, mutta joka jaksosta oppii varmasti paljon uutta nippelitietoa.

This American Life
Todellisia human interest storyja. Yksi ohjelma koostuu useasta eri jaksosta, jotka liittyvät jotenkin samaan aiheeseen. Choosing Wrong -ohjelmassa esimerkiksi haastatellaan ensin kirjailijaa siitä, miksi niin monet valitsevat väärän puolison. Sen jälkeen kerrotaan koripalloilijasta, joka vaihtoi ylivoimaisen heittotekniikkansa toiseen, vaikka se huononsi tuloksia. Kolmanneksi ääneen pääsee datajournalisti, joka kertoo, miksi kukaan ei arvannut Trumpin menestystä. Ohjelman päättää lyhyt stand up -osio.

BBC Documentaries
Maailmanpolitiikan arkipäivää + This American Life + BBC

Reply All
Reply All perustuu tutulle amerikkalaiselle podcast-konseptille: pari miestä puhuu rennosti valitusta aiheesta, välillä kuunnellaan toimitettuja pätkiä, joissa haastatellaan asiantuntijoita tai jotain kokeneita ihmisiä. Reply Allin aiheet liittyvät laajasti nettimaailmaan, esim. nettideittailuun, internetin löytäneeseen hasidijuutalaiseen ja pop up -mainoksiin.
Erityissuositus: Neliosainen kertomus On the Inside, joka alkaa tarinana vankilassa blogia kirjoittavasta miehestä ja laajenee käsittelemään amerikkalaista oikeusjärjestelmää. Tämäkin uppoaa varmasti Making a Murderiin koukuttuneille.

Muita suomalaisia suosikkejani:
Muita englanninkielisiä suosikkejani:
Joko olet löytänyt podcastit? Löytyykö listalta suosikkejasi ja mitä muuta minun pitäisi kuunnella?
Post Comment
Lähetä kommentti