Minä ja kahvilat

7.11.2017

Lukiossa meillä oli tapana joskus hyppytunneilla tai koulun jälkeen mennä yhteen pikkukaupungin harvoista kahviloista. Suosikkiamme, sitä torin laidalla sijaitsevaa, pyörittivät keski-ikäiset naiset, jotka leipoivat herkullista juustokakkua ja antoivat levittää koulukirjat pöydille. Kiitos minut kahviloihin kutsuneen ystäväni ja Gilmoren tyttöjen, noihin aikoihin opin rakastamaan kahviloissa lorvimista.

Opiskeluaikoina opettelin juomaan kahvia, koska teen tilaaminen tuntui rahantuhlaukselta. Vietin tuntikausia Unicafen kahviloissa, Kaisaniemen Wayne's Coffeessa, Sokoksen Coffee Housessa, Lasipalatsin Javassa ja Kluuvikadun Robert's Coffeessa. Opiskelin, luin kirjoja, sain ystäviä, suunnittelin ryhmätöitä, kävin treffeillä, elin ja unelmoin.


Noiden vuosien jälkeen olen etsinyt suosikkikahvilani Tartossa, Jyväskylässä, Hongkongissa, Lillessä, Brysselissä ja nyt Berliinissä. Reissuilla tutkin, missä kahviloissa Instagram-kansa viettää aikaansa ja merkkaan ne Google Mapsiin. (Vasta pari viikkoa sitten opin myös, miten Google Mapsissa saa kartalle kaikki lähialueen kahvilat käyttämällä hakua coffee shop nearby ja sitten valitsemalla Search this area.) Kun nyt käyn Helsingissä, yritän aina ehtiä johonkin minulle uuteen kahvilaan. Tällä hetkellä listalla ovat muun muassa Café DaJa, Frangipani, Buongiorno Caffe, Paulig Kulma ja Robert's Coffee Jugend.

Tästä huolimatta suhtautumiseni kahviin on aika välinpitämätön, mitään muuta tilaan hyvin harvoin. Syksyllä elän tosin lyhyen kaakaokauden, joka loppuu hyvissä ajoin ennen joulua, kun makeus ja juomien harmittava vetisyys alkaa kyllästyttää.

Mutta kahvilat - niitä minä rakastan. Rakastan niiden tunnelmaa, rakastan niiden sisustusta, rakastan ihmisten katselua. Rakastan sitä, että kahviloihin on helppo mennä yksin kirjan tai tietokoneen kanssa. Sinne on helppo mennä myös yhdessä, mutta silti ei ole pakko koko ajan jutella. Seuralaisenkin kanssa kahviloissa voi selailla lehtiä, lukea kirjaa tai tehdä töitä. Rakastan sitä, että tunnen olevani kaltaisteni seurassa - voin luottaa siihen, että naapuripöydässä konettaan naputteleva tyyppi ihan oikeasti katsoo läppärini perään, kun itse käyn vessassa.


Tätä, niin kuin suurta osaa tämän blogin muistakin postauksista, kirjoitan kahvilan ikkunapöydässä. Seinällä lukee valokaapelilla but first, coffee ja vieressäni on juomakuppi koirille. Pöydällä läppäri, puhelin, pieni vesilasi ja flat white, 2,70 euroa.

En osaa oikein eritellä, mikä kaikki Berliinistä tekee mielestäni niin ihanan (tai siis osaan toki mainita monia asioita, kuten pyöräilyn, rentouden, erityyliset kaupunginosat, puistot ja vesi, matalan kynnyksen ravintolat ja tapahtumat, hintataso…), mutta osan Berliini-rakkaudestani laitan juuri tällaisten kahviloiden piikkiin. Jos sinäkin haluat etsiä Berliini-hurmaa hyvästä kahvikupillisesta, käy vaikkapa näissä:

Milch Halle, Auguststr. 50, Mitte - Hyvää kahvia, hyvä wifi ja aurinkoisia istumapaikkoja ulkona (kadun kummallakin puolella). Sisällä on suuri communal-pöytä, jonka ääreltä löytyy melkein aina tilaa yhdelle . Täältä löytyy myös se mainitsemani but first, coffee -valoputkihässäkkä.
East & Eden, Torstr. 141, Mitte - Pisteitä etenkin vaikuttavasta huonekorkeudesta ja kasveista niin sisällä kuin terassillakin. Nopea wifi, jota voi käyttää vain tunnin päivässä. Listalla kaikki hipsterkahvilan vakkarit: avokadoleipä, granola, kuivakakkuja...
Oslo Kaffebar, Eichendorffstr. 13, Mitte - Täälläkin on suuri pöytä, joka on lähinnä läppäriväen kansoittama. Koska hyvä netti ja työskentelyn salliva ilmapiiri.
Nothaft Seidel Café, Schönhauser Allee 43A, Prenzlauer Berg - Koruton paikka, joka tarjoilee muovikelmuun käärittyjä kakkupaloja (esim. pinaatista tai punajuuresta tehtyjä, itse olen maistanut vain suklaata). Betoniseinistä huolimatta kahvilassa on lämmin tunnelma.
Bonanza Coffee Heroes, Oderberger Str. 35, Prenzlauer Berg - Kahvisankarit todellakin keskittyvät itse kahviin, pidempään oleiluun tästä paikasta ei ehkä ole. Ulos puupenkeille mahtuu myös aurinkoisena sunnuntaina, vaikka paikka onkin ihan Mauerparkin vieressä, testattu on.
Milch & Zucker, Oranienstr. 37, Kreuzberg - Täällä kohtaavat macbook-kansa ja alueen turkkilaisäijät. Edellinen ryhmä istuu kahvilan takaosassa, jälkimmäiset ulkona. Lounasaikaan töiden teko on kielletty.
Fräulein Wild, Dresdener Str. 13, Kreuzberg - Sisustukseltaan romanttisempi ja söpömpi kuin moni muu (kahvilassa on jopa sohva!). Täällä tekee mieli tilata pelkän kahvin lisäksi kakkua tai vaikka bagel.
Cuccuma, Zossener Str. 34, Kreuzberg - Tämä kahvila sijaitsi mun edellisen Berliini-kodin lähellä, joten paikasta tuli yksi vakkareistani. Jos on aikaisin liikenteessä tai hyvä tuuri, voi koneineen saada paikan parvelta. Yläkerran takahuoneesta löytyy myös upottavia sohvia juoruiluun ja kaakaon kittaamiseen.
KAFFEEBAR, Graefestr. 8, Kreuzkölln (Kreuzberg/Neukölln) - KAFFEEBAR sijaitsee yhdellä suosikkikaduistani. Perustyylikäs paikka tyylikkäine työntekijöineen ja asiakkaineen.
Populus Coffee, Maybachufer 20, Kreuzkölln - Suomalaisten omistama paikka. Mahtava kesäsijainti kanaalin varrella, sisällä en ole koskaan istunut, mutta muistaakseni paikka on enemmän tuoli- kuin sohvatyylinen.
Katie's Blue Cat, Friedelstr. 31, Kreuzkölln - Pieni paikka, joka on kuuluisa bageleistaan. En ehkä kehtaisi varata pöytää koneellani, mutta kaverin tai kirjan kanssa suosittelen. Jos ei mahdu sisälle, niin ihan lähistöllä on paljon samantyylisiä kahviloita.
Café bRICK, Lenaustr. 1, Kreuzkölln - Piristää värikkyydellään. Vakkarit, kuten kasvit ja terassipenkki, löytyvät kuitenkin täältäkin.
ESPERA Cafébar, Sonnenallee 35, Kreuzkölln - Ikkunapaikalta on upea mahdollisuus Neuköllnin elämänmenon tarkkailuun. Tuoleja ja penkkejä, ei sohvia täälläkään.
Geschwister Nothaft Cafe, Schwarzastraße 9, Neukölln - Pinkkiseinäinen Prenzlauer Bergin sisaruskahvilaansa isompi paikka. Todellista Instagram-materiaalia!


Hyviä kahvihetkiä!

(Kahvihetkistä puheen ollen, suosittelen Kahvihetkiä maailmalla -podcastia, jonka jokaisessa jaksossa Ranskassa asuvat Lilli ja Helena haastattelevat suomalaismimmejä ympäri maailmaa. Pari viikkoa sitten Kabul-ajoistaan kertoi upea ja rohkea ystäväni Sini.)
2 kommenttia on "Minä ja kahvilat"
  1. Ihana, kiitos Laura! <3 Kahvilat on kyllä parhaita, pitää kaivaa esiin tämä lista kun seuraavaksi käyn Berliinissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Täällä on niin paljon ihania kahviloita, etten melkein kestä!

      Poista