Tv-sarja, jonka avulla selität pohjoismaalaisuuden ulkomaalaiselle poikaystävällesi

14.9.2015
kuva: NBC

No niin, nyt olisi timanttinen sarjasuositus kaikille pohjoismaalaisille, joilla on ei-pohjoismaalainen poikaystävä, tai kaikille niille suomalaisille, joita kiinnostaa, mitä Suomesta ajatellaan Atlantin toisella puolella (Suomi, Ruotsi – kuka näitä muka erottaa, kun välimatkaa on valtameri).

Welcome to Sweden.

Sarjassa on samaa hyväntuulista ruotsalaishenkeä kuin helmessä Solsidanissa. Heti ensimmäisessä jaksossa päästään kesämökille, hikoillaan saunassa ja skoolataan rapujuhlissa. Så härligt!

Welcome to Sweden kertoo amerikkalaisesta julkkisten kirjanpitäjästä, joka muuttaa Ruotsiin pitkäsäärisen ja blondin tyttöystävänsä takia. Vastassa on omalaatuinen mutta harmiton perhe, idyllinen maalaismaisema, Abba ja Ace of Base.

Paitsi ruotsalaisuutta, sarjassa käsitellään toki myös ruotsalais-amerikkalaista parisuhdetta.

Joka voisi ihan hyvin olla myös suomalais-ranskalainen. Moni asia on niin tuttua.
  • Miten poikaystäväni äiti puhuu minulle vähän väliä ranskaa, vaikka osaa itse englantia. Ja se tyhjä katse, joka seuraa muistutettuani etten ole koskaan asunut ranskankielisessä ympäristössä, ja siksi en hallitse tätä upeaa kieltä.
  • Miten poikaystäväni isä valitsee väärän sanan englanniksi ja sanoo jotain tahattoman koomista. 
  • Miten intoilen, kun näen ulkomailla jotain suomalaista (rekisterikilven, Koneen hissin, Huhtamäen muovikannen). Ja jos ollaan tarpeeksi kaukana, muutkin Pohjoismaat riittävät.
  • Saunetiketin opettaminen. Kerrostalovälttelyn selittäminen. Pitkät keskustelut siitä, miten Suomessa oikeasti tarkoitetaan, mitä sanotaan, ja halutaan kuulla vastaukset kysymyksiin.
  • Miten poikaystäväni ranskalaiset ystävät eivät tiedä Suomesta mitään. Puhutaanko siellä englantia? Onko siellä kesää?
Luin, että sarja on lakkaudettu kesken toisen tuotantokauden. Maailmassa ei ilmeisesti ole tarpeeksi pohjoismaalaisia tai pohjoismaalaisten kanssa seurustelevia ei-pohjoismaalaisia.

Katsokaa siis, kun vielä ehditte! Ensimmäinen tuotantokausi löytyy Netflixistä. Käskekää myös ulkkarikumppanienne katsoa, mutta olkaa valmiita kysymyksiin, keskusteluihin ja vertailuihin.

Kiitos niistä, Welcome to Sweden!

(Tässä ajassa ja ahtaassa ilmapiirissä on kai pakko lisätä myös, että welcome to Finland.)
Post Comment
Lähetä kommentti